Kolejne przepisy Rysia na szybkie i smaczne dania. Sezon wiosna-lato to czas na sałatkowe specjały. Tym razem ser mozzarella z szynką parmeńską i sałatka z roszponki z truskawkami.
Ser mozzarella z szynką parmeńską
Składniki na dwie osoby:
Dwie kulki sera mozzarella
6 plasterków szynki parmeńskiej
Rukola lub awokado
Sok z limonki
Oliwa z oliwek
Każdą kulkę mozzarelli dzielimy na trzy części. Kawałki zawijamy w plastry szynki parmeńskiej, a następnie kilka minut smażymy na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu. Co jakiś czas przewracamy roladki do momentu, gdy zauważymy, że ser zaczyna wypływać z szynki.
Tak upieczone roladki podajemy na talerzu z dodatkiem rukoli lub pokrojonym awokado.
Awokado należy skropić sokiem z limonki.
Sałatka z roszponki z truskawkami
Sezon truskawkowy się zbliża
Składniki na dwie osoby:
Paczka roszponki
15 dag sera typu roquefort lub innego niebieskiego sera
ok. 10 sztuk truskawek
prażone płatki migdałów
sos balsamiczny do sałatek
Rozkładamy roszponki na talerzu, posypujemy rozkruszonym serem. Truskawki kroimy na pół i kładziemy na roszponkę z serem. To wszystko posypujemy prażonymi płatkami migdałów (około jednej łyżki na porcję) i polewamy sosem balsamicznym.
Sałatka dobra na kolację we dwoje.