Przepisy Rysia: ser mozzarella z szynką parmeńską i sałatka z roszponki z truskawkami

Kolejne przepisy Rysia na szybkie i smaczne dania. Sezon wiosna-lato to czas na sałatkowe specjały. Tym razem ser mozzarella z szynką parmeńską i sałatka z roszponki z truskawkami.

Ser mozzarella z szynką parmeńską

Składniki na dwie osoby:

Dwie kulki sera mozzarella

6 plasterków szynki parmeńskiej

Rukola lub awokado

Sok z limonki

Oliwa z oliwek

Każdą kulkę mozzarelli dzielimy na trzy części. Kawałki zawijamy w plastry szynki parmeńskiej, a następnie kilka minut smażymy na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu. Co jakiś czas przewracamy roladki do momentu, gdy zauważymy, że ser zaczyna wypływać z szynki.

Tak upieczone roladki podajemy na talerzu z dodatkiem rukoli lub pokrojonym awokado.

Awokado należy skropić sokiem z limonki.

Sałatka z roszponki z truskawkami

Sezon truskawkowy się zbliża

Składniki na dwie osoby:

Paczka roszponki

15 dag sera typu roquefort lub innego niebieskiego sera

ok. 10 sztuk truskawek

prażone płatki migdałów

sos balsamiczny do sałatek

Rozkładamy roszponki na talerzu, posypujemy rozkruszonym serem. Truskawki kroimy na pół i kładziemy na roszponkę z serem. To wszystko posypujemy prażonymi płatkami migdałów (około jednej łyżki na porcję) i polewamy sosem balsamicznym.

Sałatka dobra na kolację we dwoje.