Porady Rysia: smaczne awokado, masło klarowane, sos balsamiczny, migdały prażone

Jak uzyskać szybko miękkie awokado, czy masło klarowane? Jak przyrządzić własny sos balsamiczny czy migdały prażone? Poznajcie wskazówki, które zapewnią Wam małe kulinarne sukcesy.

Kilka praktycznych rad:

Jak zrobić aby awokado było naprawdę smaczne?

Często mamy problem z zakupem awokado, które jest wystarczająco miękkie do podania. Mamy na to rozwiązanie. W sklepie należy wybrać twarde awokado, o błyszczącej skórce, bez ciemnych plam. Po przyjściu do domu wkładamy owoc do szarej papierowej torby i kładziemy w ciemne miejsce. Ja trzymam w kartonowym pudełku. Po kilku dniach awokado staje się miękkie i pyszne.

Masło klarowane

Bardzo ważne jest, aby w kuchni używać jak najlepszych produktów. Jednym z takich składników, niezbędnych w kuchni, jest masło klarowane.

Kupujemy kostkę masła o zawartości 82 % tłuszczu. Na opakowaniu należy sprawdzić skład, bowiem mamy dzisiaj dużo produktów masłopodobnych. Wkładamy masło do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Na powierzchni masła powstanie piana, którą należy zebrać łyżką (tak zwane klarowanie), a na dnie pozostaną drobne składniki, których przy klarowaniu właśnie chcemy się pozbyć. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i delikatnie zlewamy masło do pojemnika, który potem można zamknąć. Zlewamy w taki sposób, aby cząstki z dna rondla nie dostały się do naszego pojemnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Tak zrobione masło możemy przetrzymywać w lodówce przez około trzy miesiące.

Przewagą takiego masła nad zwykłym jest to, że możemy na nim smażyć bez obawy, że się nam przypali, a smażenie na maśle bardzo poprawia smak potraw.

Sos balsamiczny do sałatek

Bardzo przydatny i smaczny do sałatek jest sos, który możemy sami wykonać. Kupujemy butelkę octu balsamicznego (250 ml), który wlewamy do rondelka. Dodajemy dwie duże łyżki miodu i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż objętość zostanie zredukowana o połowę. Studzimy, wlewamy do plastikowej butelki. Sos jest już gotowy do użycia.

Migdały prażone

W sezonie sałatkowym bardzo przydane są prażone płatki migdałów, które dodają smaku do różnych sałatek.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię teflonową i wysypujemy płatki migdałów, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Czekamy, aż płatki zrobią się ciemnobrązowe.