Jak uzyskać szybko miękkie awokado, czy masło klarowane? Jak przyrządzić własny sos balsamiczny czy migdały prażone? Poznajcie wskazówki, które zapewnią Wam małe kulinarne sukcesy.
Kilka praktycznych rad:
Jak zrobić aby awokado było naprawdę smaczne?
Często mamy problem z zakupem awokado, które jest wystarczająco miękkie do podania. Mamy na to rozwiązanie. W sklepie należy wybrać twarde awokado, o błyszczącej skórce, bez ciemnych plam. Po przyjściu do domu wkładamy owoc do szarej papierowej torby i kładziemy w ciemne miejsce. Ja trzymam w kartonowym pudełku. Po kilku dniach awokado staje się miękkie i pyszne.
Masło klarowane
Bardzo ważne jest, aby w kuchni używać jak najlepszych produktów. Jednym z takich składników, niezbędnych w kuchni, jest masło klarowane.
Kupujemy kostkę masła o zawartości 82 % tłuszczu. Na opakowaniu należy sprawdzić skład, bowiem mamy dzisiaj dużo produktów masłopodobnych. Wkładamy masło do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Na powierzchni masła powstanie piana, którą należy zebrać łyżką (tak zwane klarowanie), a na dnie pozostaną drobne składniki, których przy klarowaniu właśnie chcemy się pozbyć. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i delikatnie zlewamy masło do pojemnika, który potem można zamknąć. Zlewamy w taki sposób, aby cząstki z dna rondla nie dostały się do naszego pojemnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Tak zrobione masło możemy przetrzymywać w lodówce przez około trzy miesiące.
Przewagą takiego masła nad zwykłym jest to, że możemy na nim smażyć bez obawy, że się nam przypali, a smażenie na maśle bardzo poprawia smak potraw.
Sos balsamiczny do sałatek
Bardzo przydatny i smaczny do sałatek jest sos, który możemy sami wykonać. Kupujemy butelkę octu balsamicznego (250 ml), który wlewamy do rondelka. Dodajemy dwie duże łyżki miodu i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż objętość zostanie zredukowana o połowę. Studzimy, wlewamy do plastikowej butelki. Sos jest już gotowy do użycia.
Migdały prażone
W sezonie sałatkowym bardzo przydane są prażone płatki migdałów, które dodają smaku do różnych sałatek.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię teflonową i wysypujemy płatki migdałów, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Czekamy, aż płatki zrobią się ciemnobrązowe.