Co dostarcza wielu przyjemności dla ciała i duszy? Oczywiście, ze gotowanie, a Wy co myśleliście?!
Wszelkie kucharzenie bądź nawet próby dokonania czegoś na wzór jedzenia, to forma świetnej zabawy zarówno w pojedynkę jak i w towarzystwie. Ogólnie coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, lubimy bawić się składnikami, przyprawami. Z drugiej jednak strony, przywiązujemy dużą uwagę do tradycji. Lubimy wracać smakami do lat dzieciństwa. Wtedy z reguły wszystko smakowało o niebo lepiej. A co i jak lubimy jeść? Otóż, jesteśmy miłośnikami zup. Lubimy rosół z kluseczkami, pomidorówkę z ryżem czy żurek z białą kiełbasą. Ale nie samą zupą człowiek żyje. Drugie danie to podstawa. Musi być dużo, smacznie i oczywiście tanio. Niestety przy takich kryteriach często zapominamy o zdrowym żywieniu. Lubimy jeść po prostu zbyt tłusto. A przecież to nic trudnego, zrobić równie smaczny, co zdrowy posiłek. Dziś na małe co nieco zaprasza Pani Małgorzata z baru orientalnego LiLi.
Zatem Panie i Panowie dziś serwujemy….
Kurczak curry
Porcja : 3-4 osoby
Czas przygotowania : 20-30 min
1 kg filetu z kurczaka
1 średnia cebula
½ kapusty pekińskiej
Warzywa – zielony groszek, marchewka, kalafior, zielona fasolka
1 łyżka cukru
2-3 łyżki curry
Pieprz, sól – do smaku
Olej
Cebulę, kapustę pekińską przekrawamy na pół, kroimy w paski. Filet kroimy w paski ok. 4-5 cm, podsmażamy. Warzywa kroimy w kostkę ( można je wcześniej chwilę pogotować, wedle upodobania). Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę lekko podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa, kapustę pekińską, cukier, pieprz, sól, curry smażymy ok. 2 minut. Na koniec dodajemy fileta z kurczaka, smażymy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z białym ryżem lub makaronem ryżowym.
Wypada tylko życzyć SMACZNEGO!